Irma-en-Huub.reismee.nl

Kerst, Nieuwjaar en DrieKoningen.

Kerst, Oud en Nieuw en Driekoningen.

Gelukkig Nieuwjaar iedereen!!!

Het zit er alweer op! De feestdagen zijn voorbij en de boel is alweer afgebroken. Dat klinkt als een heel karwei maar we waren er in een mum van tijd mee klaar. Thuis in Nederland duurt het opbouwen met ons tweetjes drie dagen en het afbreken niet veel minder. Hier wordt een kerstboom van 25 cm. in de doos gedaan, een ander houten boompje van net zo’n grootte in weer en ander doosje en dan resteren nog een paar dennenappeltjes en wat kleine kerstballetjes, een paar kleedjes en een Merry Christmas lampje. En…KLAAR IS KEES!!

Het was wel een heerlijke tijd. Met kerst zijn we in de kantine van de plaatselijke camping gaan eten, omdat we ervan uit waren gegaan dat restaurants zouden zijn gesloten. Op het laatste moment kwamen we erachter dat de restaurants open waren maar we hebben tóch besloten naar de camping te gaan waar we de boel eens flink op stelten hebben gezet. Geweldig veel plezier gehad! Voor iemand die normaal gesproken met de kerst dagen achtereen in de keuken staat was dit eens een welkome afwisseling! Ze hebben wél geweten dat we er zijn geweest. Overigens vlak buiten de campingpoort weten ze het ook nog! Komt een mevrouw met een grote schaal lekkernijen de straat over gestoken en wij strekken onze armen uit zo van…”dat had je nu niet moeten doen”! Die mevrouw haalt meteen het papier van de schaal af en stond erop dat we toe tastten. Nou ja…. Enig gebaar!

Oud en Nieuw hebben we bij ons thuis gevierd met de “Zuipschuitjes”. Het Hollandse clubje van Benicassim. Het vieren van mijn verjaardag hebben we er gelijk maar bij gedaan. Ik had tapas gemaakt… lekker de hele avond een hapje hier en een hapje daar. Veel plezier gehad. De Hollandse oliebol ontbrak ook niet op tafel! Mijntje had op 30 december oliebollen meegenomen vanuit Nederland en Thea had heerlijke zelfgebakken oliebollen meegenomen. Mmmm. Normaal gesproken spant Spanje toch wel de kroon vwb vuurwerkknallen (denk aan de Fallas…oorverdovend) behalve met oud en nieuw! Geen knalletje gehoord! Twee vuurpijlen boven Castellón gezien . Heerlijke rust voor de oren!

Driekoningen is hier hét grote feest. Wat bij ons met Sinterklaas en Kerst wordt gevierd doen ze hier met Driekoningen. ’s Middags op 5 januari heeft de plaatselijke politie het weer razend druk. De hoofdstraat moet worden afgesloten en de auto’s die er geparkeerd staan moeten weg voordat de optocht begint. Vanaf 3 uur moet iedereen weg zijn. Maar dan zitten natuurlijk alle autobezitters aan tafel in de restaurants. (Lunchtijd is hier tussen 2 en 4 uur ‘s middags) Meneer de politieagent gaat naar binnen en vraagt om de auto’s weg te zetten. Er wordt dan druk heen en weer geconverseerd en men probeert meneer de agent erop te wijzen dat ze nog niet klaar zijn met eten. Hij moet maar ff wachten. Hoe anders gaat dit toch in zijn werk als bij ons! Je mag als agent zijnde dan wel gezag hebben maar uitoefenen? Nee, dat is een heel ander verhaal. Dat dóe je gewoon niet! Degene die té lang blijft tafelen staat een takelwagen te wachten. Dat is dan het enige dat werkt. De takelwagen komt bij de desbetreffende auto en binnen een mum van tijd zit de eigenaar achter het stuur en rijdt zelf de auto weg. Wát boete?...Niks boete!

De optocht van Driekoningen bestaat uit 4 “praal”wagens… (hihi). En op de laatste wagen zitten de 3 koningen. Het hele dorp loopt uit. Iedereen is op de been.

De laatste cadeaus worden nog gauw gekocht bij de plaatselijke juwelier of parfumzaak. En ná de optocht is er….jawel…..vuurwerk!!

Verder heeft iedereen een Rosco de Reyes gekocht , een soort zoet brood met geconfijte vruchtjes en een soort vanille/room vulling waarin een boon is verstopt of een verrassing. Ook een goudkleurige papieren kroon zit in de verpakking van de Rosco. Degene die de boon of verrassing in het brood vindt is de Koning van de dag en heeft het hele jaar door heel veel geluk. Alie was de gelukkige!!! Welnu.. na dit feest hebben we zegge en schrijven 10 dagen rust want dan beginnen de St.Atonifeesten alweer. Ik zou bijna zeggen… Spanje kent alleen maar feestdagen, geen normale werkdagen! Daar lijkt het inmiddels wel op!

Hoe dan ook…dit was het weer voorlopig! Ik ben op 2 januari weer een jaartje ouder geworden. Moet eerlijk zeggen dat hoe ouder ik word hoe onmogelijker ik het vind…. En daar bedoel ik dan mee… het kupke en het liejfke….. het past voor geen meter meer bij elkaar. Voor degene die de Limburgse taal niet zo machtig is: Mijn hersenpan en mijn lijf…. dát past voor geen meter meer bij elkaar! Voel me nog steeds een X-aantal jaren jonger in mijn hoofd dan in mijn lijf…

Tot een volgende keer!

Reacties

Reacties

hans

jongens de beste wensen nog en hou je gezond, nou als ikdit allemaal lees zal dat wel lukken. jullie kunnen daar wel honderd of meer worden
groetjes

Texas Rangers

Wat een geweldig gezellig verhaal Irma, jullie hebben echt feest gevierd daar! Proficiat nog met jouw verjaardag en nog vele jaren in goede gezondheid met Hub. En dat jullie nog heel vaak in jullie geliefde Benicassim mogen zijn!

Mieke en Huub van Vuuren

"Dank je wel" voor het uitgebreidde feestdagen verslag.
Jullie hebben in ieder geval genoten. Ook namens ons de beste wensen voor 2016 met vooral veel liefde en gezondheid......en dan moet het toch lukken hé??
Zijn net terug van een wandeling in volle zon. Nog even geprofiteerd, want de weermensen verklaren, dat aan het eind van de week een beetje winter zijn/haar intrede zal gaan doen....kou en natte sneeuw.....hoeft voor ons niet.
Luidjes, het gaat jullie goed - de groetjes en poot van onze Zibo. Doei.
Huub en Mieke

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!